

SATA WEST COAST LIVER TRANSPLANT ANESTHESIA MEETING 2023

SATURDAY, DEC 9^{TH,} 2023, 9:00 - 15:00 (PST)

Course Syllabus

Course overview:

This SATA regional meeting is a **hybrid** (in-person and virtual) meeting that has been designed to provide a broad spectrum of clinicians a review of the latest updates on a variety of intra-operative and critical care management topics in liver transplant anesthesia.

Meeting venue:

Room 122, Geffen Hall, UCLA 885 Tiverton Ave, Los Angeles, California, 90095 Map of Geffen Hall - Scholar.pdf (ucla.edu)

Learning objectives:

- 1. To understand the selection of transplant candidates for liver transplant who are admitted in ICU.
- 2. To review the perioperative management for combined heart-liver transplant.
- 3. To review regional anesthesia options for hepato-biliary surgeries.
- 4. To review the practice for early extubation following liver transplant.
- 5. To review the ERAS protocol for liver transplant.
- 6. To review the use of Acumen devices in liver transplant.
- 7. To understand the donor selection for liver transplant.

Target audience:

Specialists working in organ transplantation (e.g., transplant anesthesiologists, intensivists, transplant surgeons, other transplant medicine specialists, and CRNAs) and trainees (e.g., residents, fellows; medical students, nursing students).

Accreditation and CME credit designation:

SATA - The Society for the Advancement of Transplant Anesthesia, University of Pittsburgh Medical Center

Organizing institutions and program committee members:

Kyota Fukazawa - University of Washington, Seattle, WA
Christine Nguyen-Buckley - University of California, Los Angeles, CA
Alexandra Ruan - Stanford University, Stanford, CA

Registration: https://sata2022.wufoo.com/forms/m1iwlb71mvqhqa/

Registration Fee:

- US \$35 if you need CME credits
- **Free** registration for:
 - o Lecturers and moderators of the meeting



o Trainees, medical students, international medical personnel, or nursing specialists.

Timetable:

<u>Timetable:</u>	
09:00 - 09:10 (10 min)	Welcome & Introduction Kyota Fukazawa - University of Washington
09:10 - 09:40 (30 min)	Session 1: "Who is too sick to be transplanted?" Moderator: Kyota Fukazawa - University of Washington
09:10 - 09:30 (20 min)	Who is too sick to be transplanted? Emmanuel Weiss - Université Paris Cité
09:30 - 09:40 (10 min)	Discussion & Questions
0940 - 10:30 (50 min)	Session 2: Combined Heart and Liver Transplantation Moderator: Christine Myo Bui - University of California, Los Angeles
09:40 - 10:00 (20 min)	Combined heart-liver transplantation Fady Kaldas - University of California, Los Angeles
10:00 - 10:20 (20 min)	Anesthesia considerations for combined heart-liver transplant Andrew Disque - University of California, Los Angeles
10:20 - 10:30 (10 min)	Discussion & Questions
10:30 - 10:40 (10 min)	Coffee Break
10:40 - 11:50 (70 min)	Session 3: Practice Management of Liver Transplant: Part I Moderator: Jennifer Cutler - Cedars-Sinai
10:40 - 11:00 (20 min)	Regional Anesthesia for Hepatobiliary Surgery: When, What and How? Jean Louis Horn – Stanford University
11:00 - 11:20 (20 min)	Early Extubation following Liver Transplant Erin Stewart – University of Colorado
11:20 - 11:40 (20 min)	ERAS protocol in Liver Transplant Mansi Sheth - University of California, Los Angeles
11:40 - 11:50 (10 min)	Discussion & Questions
11:50 - 12:20 (30 min)	Lunch Break
12:20 – 13:10 (50 min)	Session 4: Practice Management of Liver Transplant: Part II Moderator: Ashraf Sedra and Khoa Tran -University of Southern California



12:20 - 12:40 (20 min)	Liver Transplantation in the Community: From Listing to Transplant Hai Pham - CPMC
12:40 - 13:00 (20 min)	Use of the Edwards Lifesciences Acumen monitors in liver transplantation: Noninvasive and invasive monitors to manage a patient during liver transplantation Jennifer Cutler - Cedar Sinai
13:00 - 13:10 (10 min)	Discussion & Questions
13:10 - 13:20 (10 min)	Coffee Break
13:20 - 14:45 (85 min)	Session 5: Frontiers in Transplant Research Moderator: Christopher Wray, University of California, Los Angeles
13:20 - 13:40 (20 min)	Donor Quality: How far is too far and what transplant anesthesiologist needs to know Ryutaro Hirose – University of Washington
13:40 - 13:55 (15 min)	SATA Research updates Dieter Adelmann - University of California, San Francisco
13:55 - 14:45 (50 min)	Clinical Case & Research Presentations Postreperfusion vasoplegic syndrome in liver transplantation Yi Wei Tan - University of California at Los Angeles Early major bleeding after liver transplant affects long term survival: identification of risk factors Alessandro Galli - University of California at San Francisco Normothermic machine perfusion is associated with improved hemodynamic stability and decreased perioperative resource utilization: a single center experience Arun Menon - University of California at San Francisco A case of primary graft failure and allograft hepatectomy Steffi K Chan - University of California at Los Angeles
14:45 – 15:00 (15 min)	Closing Remarks/President's Address Gebhard Wagener – SATA President

In support of improving patient care, this activity has been planned and implemented by the UPMC and SATA. The University of Pittsburgh is jointly accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME).

Physician (CME)

The University of Pittsburgh Medical Center designates this live activity for a maximum of *[TBA]* **AMA PRA Category 1 Credit** TM . Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity.



Faculty Disclosure

All individuals in a position to control the content of this education activity including members of the planning committee, speakers, presenters, authors, and/or content reviewers have disclosed all relevant financial relationships with any entity producing, marketing, re-selling, or distributing health care goods or services, used on, or consumed by, patients.

The following relevant financial relationships were disclosed:

[TBA]

No other planners, members of the planning committee, speakers, presenters, authors, content reviewers and/or anyone else in a position to control the content of this education activity have relevant financial relationships to disclose.

Disclaimer Statement

The information presented at this CME program represents the views and opinions of the individual presenters. It does not constitute the opinion or endorsement of, or promotion by, the UPMC Center for Continuing Education in the Health Sciences, UPMC / University of Pittsburgh Medical Center or Affiliates and University of Pittsburgh School of Medicine. Reasonable efforts have been taken intending for the educational subject matter to be presented in a balanced, unbiased fashion and compliance with regulatory requirements. However, each program attendee must always use his/her own personal and professional judgment when considering further application of this information, particularly as it may relate to patient diagnostic or treatment decisions, including, without limitation, FDA-approved uses and any off-label uses.